Peijaksen alueelle ilmaisia parkkipaikkoja
Peijaksen sairaalan alueella eletään tällä hetkellä tilanteessa, jossa kaikki pysäköintipalveluita tarvitsevat joutuvat siitä myös maksamaan. Ainoastaan päivystyksen edessä on muutama kiekolla pariksi tunniksi osoitettu ilmainen pysäköintipaikka. Tämä ei mielestäni ole riittävää eikä missään nimessä HUS:n eikä Vantaan kaupungin edun mukaista. Nykyisen tilanteen sijaan Peijaksen sairaalan alueella tulisi ottaa käyttöön järjestelmä, jossa sekä henkilökunta että hoitoon tulevat potilaat voisivat pysäköidä alueella ilmaiseksi. Järjestelmä olisi helppo toteuttaa siten, että pysäköintiin oikeutettu voisi ilmoittaa autonsa rekisterinumeron järjestelmään, jolloin pysäköinninvalvoja näkisi pysäköintioikeuden suoraan omalta mobiililaitteeltaan.
Sen lisäksi että henkilökunta maksaa pysäköinnistä 13e kuukaudessa (sairaanhoitajan yhden tunnin palkka), voidaan heitä myös sakottaa kaupungin pysäköinninvalvojan toimesta. Viimeisimpänä esimerkkinä työkaverini tapaus, jossa hän oli pimeässä pysäköinyt valkoisen viivan päälle henkilökunnan alueella. Tästä törkeästä virheestä määrättiin hänelle 60e virhemaksu (perushoitajan päiväpalkka). Hoitoon tuleville potilaille ainoa mahdollisuus pysäköidä autonsa on paikoilla, jotka ovat maksullisia arkisin klo 7-16. Viiden päivän hoidossa käynnille tulee siis jo kovasti ylimääräistä hintaa.
Joukkoliikenteen kannattajat avaavat tietysti tässä vaiheessa suunsa ja kertovat kuinka hyvät yhteydet Peijaksen sairaalaan on. Vuonna 2015 linjamuutosten myötä esimerkiksi linja 587 lopetti kiertämästä Peijaksen mäen päältä neljän minuutin aikasäästön vuoksi. Nyt huonolonkkaiset kävelevät mäen ylös. Eräänlainen terveysteko varmaan tämäkin. Entä sitten Kela-taksi? Sairauden vuoksi henkilö on oikeutettu yhteiskunnan osin kustantamaan taksimatkaan sairaalaan ja kotiin. Omavastuu tästä kyydistä on 25e suunta ja yhteiskunnan osuus jotain yhden ja tuhannen euron väliltä. Aika kallista niin potilaalle kuin yhteiskunnallekin.
Yksi peruste voisi olla Työterveyslaitoksen tekemä ekoteko, jossa Helsingin keskustassa sijaitsevan työpisteen työsuhdepysäköintipaikkoja vähennettiin ja pysäköintihintoja korotettiin. Seurauksena mm.työmatkapyöräily lisääntyi. Ihan hyvä. Peijaksen sairaalassa tilanne on kuitenkin se, että työntekijät tulevat laajalta säteeltä ympäri maakuntaa pitkienkin matkojen päästä. Samoin työajat ovat sellaiset, ettei julkinen liikenne ole vaihtoehto. Etenkään, kun matkalla töihin ja takaisin kotiin pitää hakea lapset hoidosta ja käydä kaupassa.Kuntavaaleissa tähänkin asiaan voidaan vaikuttaa. Kuntavaalien yhteydessä äänestetään myös niistä voimasuhteista, joiden perusteella edustajia eri elimiin valitaan. Tällainen elin on myös HUS:n valtuusto missä istuu kaikkien 24 jäsenkunnan edustajat. Ja HUS:n valtuusto on se, joka päättää myös Peijaksen sairaalan alueen pysäköinnistä. Aihe ei koske vain Vantaata vaan ihan koko maakuntaa.
Mikäli tilanne jatkuu nykyisellään, ja yksityisautoilua haittaavia tekijöitä lisätään, ei Peijaksen sairaalan vetovoimaisuudesta voida kohta enää puhua, ei työpaikkana kuin hoitopaikkanakaan.
Teemu Purojärvi (kesk.)
sairaanhoitaja
kuntavaaliehdokas Vantaalla n:o 605